När jag blev kär i Ingegerd Råman

img_0003
Ett tummat utriv ur Sköna Hem, nr 8/13. Föreställer Ingegerd Råmans arbetsrum i Skåne.

I helgen var min dotter och jag ensamma hemma. Efter söndagsfrukosten gick tv:n igång och den visade en repris (?) av K Specials program om Ingegerd Råman. I sann anda i sällskap av en lekfull 1-åring missades ju det mesta så när lekandet övergått i sömn kollade jag på SVT play. Sen direkt efter kollade jag igen, en andra gång. Som om vore detta program en tvättäkta feelgood-rulle. För my god vad jag mådde bra av att se detta!

När jag pluggade design drömde jag om att en version av det liv Ingegerd visar upp skulle bli mitt. Och att få ta del av det, och inte bara se hennes fantastiska hem i inredningstidningar, rörde verkligen mig djupt. En har ju sett massa skildringar av diverse konstnärers/designers/musikers liv och inte tänkte väl jag att just denna skulle kännas så mycket, dvs urbra.

Jag har aldrig träffat Ingegerd Råman (men en gång såg jag in i hennes studio på Skeppsholmen när hon satt där vid skrivbordet och knegade och det så ut som att jag verkligen skulle leva en dröm där inne men som att jag aldrig någonsin skulle vågat ens närma mig), jag har knappast ägt något hon skapat (ja men hej IKEA-kollektionen VIKTIGT, delar av den finns ju här hemma) och jag kommer aldrig ha en så välfungerande garderob som hon verkar ha.

Det som tilltalade mig så oerhört mycket var enkelheten och exaktheten, som hon ju är känd för – men att det alltså är så påtagligt i allt. Denna millimeterism som verkar få ta sin tid. Hur hon tog i och såg på materialen. Bokskogen! Resorna! Stilismen och svordomarna – alla svordomarna! Hur hon rörde huvudet när hon drejade. Hennes vita kläder och grå ulltröja i verkstaden.

Jag blev så oerhört nyfiken på vardagslivet de där 18 (?) åren i Skruf, som smålänning fick jag hemlängtan. Och när jag såg klippen från vad jag tror var 80-talet, när hon glaserade en baotastor skål och sen såg hur hon i nutid använde just en sådan skål när hon gjorde lunch i  h e m m e t  i Skåne kände jag saknad av att själv inte skapat nåt tidlöst.

Summan av kardemumman:
Jag blev så imponerad. Så inspirerad. Och numer medveten om att Ingegerd heter just så och inte Ingergerd vilket jag alltid tyckt varit naturligt.

Titta själv, du har 6 månader på dig:
http://www.svtplay.se/video/10113163/ingegerd-raman-framtid-i-varje-andetag/ingegerd-raman-framtid-i-varje-andetag

UPDATE:

Fick precis lanseringsmail för ”KVADRAT Interwoven Stories and commentaries from contemporary culture” där denna intervju fanns:

http://kvadratinterwoven.com/a-cup-of-tea-with-ingegerd-raman

 

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *